tiistaina, syyskuuta 18, 2007

Juniorikohteiden kuningas: LINNANMÄKI

Jarrumies – toiveammattien kärjessä. Faneille on oma jarraajataulu Vuoristorataan johtavassa luiskassa.


Vuoden 2007 lintsisesonki alkoi Vapun tienoilla ja päättyi perinteiseen ilotulitukseen viime sunnuntaina 16.9. Tuolla välillä puistossa kävi 1,2 miljoonaa huvittelijaa.

Juuri paikan valtavan suosion takia en ole vielä ollut innostunut Lintsistä kirjoittamaan. Se kun on kaikille niin valtavan tuttu, että olen ajatellut ettei minulla ole niihin kokemuksiin paljon lisättävää. Jokainen aikuinen helsinkiläinen on käynyt Lintsillä useita kertoja, ja jokainen lapsi varmasti viedään sinne ilman Juniorin opastakin.

*****

Mutta olkoon, pakkohan näin hienoa huvipaikkaa on käsitellä.

Lintsin perustivat aikoinaan kuusi lastensuojelutyötä tekevää järjestöä: Barnavårdsföreningen i Finland, Ensi- ja turvakotien liitto ry, Lastensuojelun Keskusliitto ry, Mannerheimin Lastensuojeluliitto ry, Parasta Lapsille ry ja Pelastakaa Lapset ry. Vuonna 1957 nämä perustivat Lasten Päivän Säätiön, joka on siitä lähtien vastannut Linnanmäen huvipuiston toiminnasta.

Linnanmäki avattiin helluntaina 27.5.1950.

Vanhimmat laitteet ovat elokuussa vuonna 1950 avattu Kummitusjuna, Kesäksi -51 rakennettu Vuoristorata, joka osa uusittu neljästi ja on edelleen Linnanmäen suosituin laite. Kesäksi 1954 saatiin puistoon sen ylpeys, nyt jo yli satavuotias Lastenkaruselli. Se onkin Linnanmäen vanhin laite, valmistettu Hollannissa vuonna 1896.

Juuri nämä vanhat laitteet antavat Linnanmäelle rakastetun ja kunnioitetun vanhuksen arvovaltaa. Vaikka muuallakin Suomessa Pohjanmaalta alkaen on hurjia elämysparkkeja, puuhamaita ja leikkiautoratoja, silti Linnanmäki on suomalaisten huvialueiden ykkönen.

*****

Pääportti, sisäänkäynti Salmi, sijaitsee Alppilan puolella Tivolikuja 1:ssä ja Eteläportti Kallion puolella Helsinginkadun ja Sturenkadun risteyksessä. Molemmat sisäänkäynnit ovat raitiovaunupysäkkien vieressä, eli paikalle on valtavan helppo tulla julkisilla kulkuneuvoilla. Suosi siis niitä.

Tämä ihmeellinen kieputin on ihan Helsinginkadun sisäänkäynnin luona. Siinä mennään vauhdikkaasti ympäri, useampaankin suuntaan. Näytti ihan joltain astronauttien testilaitteelta. Testasinko? No en todellakaan.


*****

Pienillekin löytyy aina vaan enemmän laitteita! Kesällä 2007 metrinmittainen, eli sellainen kolme–nelivuotias, pääsi jo kaikkiin näihin:

Hepparata
Karuselli
KotKot
Maisemajuna
Muksupuksu (vain alle 140cm)
Pallokaruselli
Panoraama
Pienoiskaruselli (vain alle 140cm)
Rekkaralli
Rumpukaruselli
Vankkuripyörä

Ihan pienihän ei osaa laitteisiin kaivata eikä juuri uskaltaisi mennäkään, ei edes vanhempien kanssa, mutta sitten jos lapsella on sisaruksia, voi käydä tylsäksi jos taapero vai jököttää rattaissa.

IIIIIhhh! Tässä rumpukarusellin tuoksinaa!


...ja kun Juniori kasvaa 120-senttiseksi, eli neljä–viisivuotiaana, sitten hän pääsee kaikkien edellisten lisäksi myös näihin:

Autorata
Helikopteri
HipHop
Kahvikuppikaruselli
Kummitusjuna
Kuuputin
Linnunrata (vain alle 195cm)
Kino
Lohikäärme
Rinkeli
Merirosvolaiva (vain alle 140cm)
Miniautot (vain alle 140cm)
Pikajuna
Sokkelo UUTUUS
Taikasirkus
Vekkula


Helikopteri lentää.



Viimeisenä iltana taivas tummenee...


Maisemajunaretki kannattaa tehdä ihan puistokäynnin alkuvaiheessa, niin näkee mitä laitteita missäkin on, jos puiston kartta on päässyt unohtumaan. Samalla näkee myös onko vempeleisiin pitkiä jonoja. (Viimeisenä iltana ei ollut lainkaan jonoja.)


4D-elokuvassa tarvittiin hassut lasit. Ne odottavat yleisöä penkeillä.


Vesitornissa on avaruusvuoristorata, joka toimii näköjään ydinreaktorilla.


Ilta pimenee. Aika nauttia Lintsin kuuluisat kiemuraiset ranskalaiset ja jälkiruuaksi vohveli, hilloa ja kermavaahtoa.


Hyvää talvilomaa, rakas huvipuisto! Ehkä talvisissa Valokarnevaaleissa tavataan.


*****

Lisätietoja, kuten aukioloajat: www.linnanmaki.fi

*****

Yksi tärkeä Lintsiin liittyvä paikka on Lelumuseo eli Leikkilinna. Mutta se onkin siirretty Weegee-taidemuseoon Espoon Tapiolaan. Juniorin pakollinen kohde se tietenkin on, ja siitä lisää tuonnempana! Lisätietoja: www.leikkilinna.fi

Ei kommentteja: