tiistaina, syyskuuta 18, 2007

Seurasaarta ja Tamminiemeä. Klassikko (runotorstaihin).

Villa Tomtebo.


Nykyajan elämystehtaisiin tottuneille Seurasaari ei välttämättä anna mitään megalomaanisia kicksejä, mutta silti siellä on mukava käydä rauhallisen tunnelman takia.

Seurasaaressa alettiin retkeillä 1880-luvulla. Lähistön työläisperheet tulivat paikalle joukoittain, seurueittain, mistä nimi "Seurasaari". Seurasaarisäätiön sivuilla kerrotaan että "mukaan otettiin eväät ja kahvipannu, ja rannalla kerrotaan porisseen kahvipannu lähes joka kivenkolossa. Ahkerat perheenemännät kantoivat Seurasaareen jopa pyykkinsä."

Älä enää ota kahvipannua mukaan, sillä nuotion teko on kielletty koko saaressa. Jos haluat nähdä saaressa tulta, saavu saaren itäreunalle juhannuksena, jolloin hääpari sytyttää kokkoon tulen.

Seurasaaren ulkomuseo perustettiin vuonna 1809, kun saareen siirrettiin taiteilija Akseli Gallen-Kallelan ja arkkitehti Yrjö Blomqstedtin Konginkankaalta löytämät Niemelän torpan rakennukset.

Ravintola Seurasaaresta sivut kertovat näin:

Ravintola Seurasaari palvelee yleisöä keskellä saaren vehreyttä. Ravintola tarjoaa suomalaista ruokaa idyllisessä arkkitehti Fr. Mieritzin vuonna 1890 suunnittelemassa rakennuksessa. Pientä purtavaa voi nauttia ravintolan kahvilassa, joka valmistui Helsingin olympialaisiin 1952. Ravintolan laituriin voi saapua isommallakin veneellä. Ravintola on päivittäin avoinna klo 10-22 aikaisesta keväästä pitkälle syksyyn säiden niin salliessa. Tiedustelut puh. (09) 626 625.

Kesällä saareen tulevan kannattaa ihmeessä ottaa eväät mukaan. Juhlakentän laidalla on kioski, josta voi sitten ostaa vaikka jälkiruokaa, ja kioskin aukioloaikoina viereinen grilli on kaikkien käytössä. (Kioski avoinna kesällä keskiviikosta sunnuntaihin klo 11–16.)

Eväät kannattaa otta myös siksi, että saarelle roudattu Karunan kirkko on yksi Helsingin suosituimmista hääkirkoista, siis niinpä tuo ravintolakin on usein varattu. Karunan kirkko on muuten Seurasaaren vanhin rakennus (ja koko Helsingin vanhimpia), se on rakennettu vuosina 1685-86.

*****

Helsingin hienoimpiin kahviloihin kuuluu on Tamminiemen kahvila. Sinne on viikonloppuisin jonoakin, mutta arkisin on syksyllä tilaa. Ihan uloimmalla terassilla tosin saattaa tulla jo vilu. Verannalla on kuin istuisi ulkona ja tarjolla on huopiakin. Tamminiemen kahvila on huippupaikka myös talvella, varsinkin kun sellisti ja pianisti esiintyvät, ulkona paukkuvat parinkymmenen asteen pakkaset, lasissa höyryää kuuma juoma ja lautasella tuoksuu lämmin omenapiirakka.

Mutta tämä kahvila, samoin kuin vieressä sijaitseva Villa Angelikakin, on kallis. Ei suositella siis köyhille suurperheille.


*****
Kansantaidekeskus Tomtebo on Seurasaarisäätiön toimitalo,
jossa järjestetään kansantaidenäyttelyitä, suomalaisia kansantanssiesityksiä ja
ylläpidetään kahvilaa. Tiloja vuokrataan myös yksityistilaisuuksiin.
Säätiöllä on myös kansallispuku- ja leikkivälinevuokraamo. Kahvila Villa Tomtebo on avoinna joka päivä kesä-elokuussa klo 11-18, muina aikoina pyhäisin ja la-su klo 11-16. Tiedustelut puh. (09) 484 511.

Hauskat pyörätelineet Villa Tomtebon edessä.


Klassikko. Seurasaaren silta.

Helsingissä myrsky riehui
merikin aivan kiehui,
kun tuhatkahdeksansataa yhdeksänkymmentä,
kahdeskymmeneskahdeksas elokuuta
lakaisi jättiläisen luuta,
kaatui monta suurta puuta.

Sitten, yks kaunis ilta
keksittiin: tehdään niistä silta!
Monelta pyöräilijältä puuttui ajotaito
ihmetys oli aito
kun hän mereen hupsahti
ja jo muuttui tahti:
Seurasaaressa loppui törmäily,
kiellettyä on pyöräily.
Paloauto pitkin siltaa mahtuu
jos hätäinen apua kutsuu.

Pääsee saareen myös kyydissä ison laivan
mutta siltaa pitkin nopeammin, säästää navigoinnin vaivan!





Sillalta voi ihailla myös pikkuisia ja isojakin lintuja.




*****
*****

Ja tällaisen mahtavan tiedonmurusen antoi Kaupungin nettisivut:

"Tiesitkö tämän? Helsingissä on lähes 1 300 ravintolaa, joiden keittiöistä on
13 japanilaista
26 intialaista
43 kiinalaista
8 nepalilaista
6 thaimaalaista
(Lähde: Ravintolaopas.net)"


Jaahas. Ja mitä ne 1204 jäljelle jäävää ravintolaa ovat? Äläkä nyt vaan sano että "suomalaisia". Tai ehkä nykyään jo pizzeriat, kebabkioskit (joita on nykyään varmaan enemmän kuin pizzerioita) ja amerikkalaisvaikutteiset pikaruokalat ovat suomalaisia ravintoloita.

Mutta enpä tiennyt että japanilaisia ja intialaisia on noinkin monta. Tuntuu kuin olisin käynyt niissä kaikissa. (Vaikka en takuulla ole.)

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Mutta kun ovat päästäneet sen Tamminiemen pahasti ränsistymään.