tiistaina, syyskuuta 18, 2007

Päivälehden museo, metro ja paloasema

Päivälehden museo sijaitsee osoitteessa Ludviginkatu 2–4 eli entisessä Hesarin toimistossa. Museoon on vapaa pääsy. Se on avoinna ti–su klo 11–17, puh. 122 5210.

Nyt museossa on aivan huikea metron 25-vuotisnäyttely! "Metro 25 vuotta" on museossa 30.9. saakka. Mene ihmeessä katsomaan sitä ennenkuin se loppuu! Siellä voit nimittäin... tai kerronkin vähän myöhemmin.

Alakerrassa on lehdenteon historiaa esittelevä näyttely, jossa pääsee muun muassa kokeilemaan ladontaa. (Voi mikä onni onkaa tämä tietokoneistuminen.)

Museossa on lapsille yhtä sun toista peliä ja leikkiä kaiken katseltavan lisäksi. Onpa siellä myös työpajoja tulevaisuuden taiteilijoille:

Sarjakuvakurssi 8.11.-13.12.
Warda Ahmed opastaa lapsia ja nuoria sarjakuvan saloihin torstai-iltaisin klo 17-19.30. Itsenäisyyspäivälle osuva tunti pidetään 5.12.
Kurssi on maksuton.
Ilmoittautumiset puh. 122 5210 tai museo@sanoma.fi

*****

Eli pääset ajamaan metrolla itse! Mukana myös äänitehosteet. Niitä ilman tuo ei olisi yhtä raju kokemus.


Museon yläkerran interiööriä.


Valoa ja tilaa. Koululuokka tai parikin mahtuu tänne hyvin.


*****

Tässä on hyvä tietokilpailukysymys: Mitä mullistavaa Helsingin Sanomat -lehteen liittyvää tapahtui 26.2.1944?

Tässä kuvassa on Stockmannin tavaratalon valopiha 26.4.1944.


Silloin Helsinkiä moukaroi Neuvostoliiton suurhyökkäys. Pommeja putoili aluksi Suomenlinnan ja Kaivopuiston välille, myöhemmin pohjoisempaankin. Yksi konen ammuttiin alas Kaivopuiston edustalla. Se Hesari? Päivälehden museon mukaan "Helsingin Sanomien toimitalo kärsi pahoja tuhoja. Seuraavan päivän lehti oli jo valmiina, mutta kun sähköä ei ollut saatavilla, sitä ei voitu painaa." Eli seuraavan päivän lehti jäi tämän takia ilmestymättä.

26.2.2004 paljastettiin Viikin pelloilla suurhyökkäyksen ja Suomen ilmatrjunnan muistomerkki, eli Sodanaikaisen ilmatorjuntapatterin muistokivi. Pattereita oli tuolla Viikin pelloilla.

*****
*****

Naapuri, Korkeavuorenkatu 26, on yksi Helsingin hienoimmista taloista: Theodor Höijerin suunnittelema Erottajan paloasema. Se valmistui v. 1891 ja on siitä asti toiminut paloasemana (vuodesta 1991 pelastusasemana).



Palomuseon nettisivuilla kerrotaan uskomaton tarina eräästä urheasta ja taitavasta palomiehestä:

Kerran oli maalarin kelkka hilattuna Erottajan paloaseman tornin huippuun korjaustyötä varten, oli sunnuntaipäivä ja Lindènin palovartiovuoro oli Erottajan paloaseman tornissa (tornin korkeus maanpinnasta n. 40 m) päättynyt. Hän ei "viitsinyt" laskeutua portaita alas, vaan teki sen liukumalla kelkan nostoköyden varassa pää alaspäin jarruttamalla jalkaterillään ja pitäen kädet levitettynä kuin uimahyppääjä. Kädet hän otti avuksi jarrutukseen vähän ennen maahan tuloaan. Tämän huiman tempun näki eräs herrasmies joka pyysi portinvartijaa kutsumaan luokseen jonkun esimiehen. Paikalle tuli vahtipäällikkö jolle herrasmies antoi 20 mk:n setelin annettavaksi Lindènille. Temppu oli herrasmiehen mukaan sellainen, että sitä ei näe edes sirkuksessa.

****
Palomuseo on avoinna yleisölle sunnuntaisin kello 12–16, mutta ei kesä-elokuussa. Sisäänpääsymaksu on 1 €. Lisätietoja paloasemista ja museosta: www.hel2.fi/pel.

Ei kommentteja: