maanantaina, huhtikuuta 02, 2007

Lapsimessut



Kävin viikonlopuna Lapsimessuilla työasioissa ja yritin koko ajan miettiä mitä mieltä olen niistä. Jotenkin laimeilta tuntuivat, vaikka mekkala ympärilläni kuulosti innostuneelta.

Ehkä olisin ollut innostuneempi vaikka pelkistä pomppulinnoista, jos oma pikku Juniorini olisi päässyt mukaan, mutta valitettavasti hän oli estynyt.


Kun ottaa huomioon miten paljon lapsiin upotetaan rahaa, näytteilleasettajia oli hämmästyttävän vähän. Siitäkin huolimatta että nämäkin messut ovat kasvaneet edellisvuodesta. Suurimmat osastot olivat välipalakauppiaiden, joista muutamilla oli säälittävästi vain pari uutuustuotetta, eikä mitään laajoja valikoimia.

Oudoimpia oli messuille tyypillinen yhden tuotteen osasto, josta sai mehua kirkkaanvärisissä muovipulloissa. Makuja oli kolme: vadelma, joku marjasekoitus ja joku hedelmä. Maistoin pikkukipollisen mehua, eikä minulla ollut aavistustakaan mitä makua se muka oli.

Lapsista varmaan kivoimpia olivat osastot, joissa sai itse telmiä tai kokeilla juttuja: pomppia, kiivetä, opetella liikennesääntöjä polkupyoränselässä, istua possujunassa tai käydä katsomassa ihan oikeaa paloautoa. Sellaiseen kipusi moni isä ja äitikin.

*****

Ehkä Lapsimessuillekin pitäisi järjestää omia kuvioita myös vanhemmille, niin perheet viihtyisivät siellä pidempään? Ja siten samalla, kalliilla lipulla saisi myös enemmän. Jos kerran Lapsimessut vievät vain yhden pikkuhallin verran tilaa, mitä jos ne yhdistettäisiin life style-, kauneus- tai urheiluaiheisiin-messuihin?

Tai ehkä niihin kannattaisi yhdistää joku muu tapahtuma, jolla voisi olla muunlaista lisäarvoa. Luomuruokamessut? Lasten filosofiatapahtuma? Oppikirjamessut? (Mitä sitten, jos muutkin kuin opettajat pääsevät niitä selaamaan?) Valtakunnallinen matikkakilpailu? Lasten Haluatko miljönääriksi? Idoliksi? Edes Talon Italiasta? Tavauskilpailu suuren maailman tyyliin? Tenavätähtikisa?

Toivottavasti ymmärtävät pian yhdistää niihin ainakin anime- ja mangatapahtumat, nehän houkuttelevat tuhansia nuoria scifikonventioiden yhteydessä.

Silloin vanhemmat tuhlaisivat lapsiinsa vielä enemmän, sillä huono omatunto ja vääristynyt oikeudenmukaisuudentaju toimivat hyvinä tuhlauskannustimina: "Eikö äiti ostanutkin ihanat feng shui -kylpyhelmet vain 50 eurolla! Juu, tottakai saat uuden Muumilevyn. Tottakai, ostetaan vaan kilo minibanaaneja."

Mutta parhaat messut olisivat sellaiset, joista mieleen ei jäisi vain kulutuskarkelot vaan jotain ihan muuta. Satuja, leikkejä ja hieno paloauto.

*****

Mieleen tuli myös, että Lapsimessut on suunniteltu kovin pienille, alle kouluikäisille lähinnä. Isommat voisivat tykätä jumppatunneista ja limudiskoista.

Ja hei, äiditkin haluavat löhötä patjoilla, varsinkin imettävät äidit. Imetys- ja kantoliina-aiheiset luennot kannattaisikin pitää messujen keskellä joillain viihtyisillä lavoilla, yleisö patjoilla löhöten. Tai värikkäillä sohvilla, kuten Mondo-stagen vieressä Matkamessuilla.

Sisustakaa paremmin ja ottakaa huonekalujätit sponsoroimaan näitä! Nekin haluavat lapsiperheiden rahat.

Tai luennoikaa vaikka kahviloidenkin ääressä, Kirjamessujen Kirjakahvilan tyyliin. Nyt esitelmät pidettiin edellisten vuosien malliin sisääntuloaulan vieresä "Ballroom"-tilassa. Mutta ei tiedonhaluisia äitejä kannata ahtaa mihinkään reunamille, tuokaa vaan luennot ihmisten keskelle. (Ammattilaisluennot ovat teitenkin eri asia.)

Ja kiinnostavia stadionluentojen aiheita kyllä riittää: raskaana olevia kiinnostaa teitenkin synnytys, kivunlievitykset, hoitopaikan valintoa (oikeastaa lastenhoito ja sen organisoiminen kiinnostaa KAIKKIA, AINA), juuri synnyttäneitä kiinnostaa imetys, vauvauinnit, rokotukset ja kantoliinat, taaperoiden vanhempia korvatulehdukset, luomuruoka, muskarit ja uhmaikä, sitten eskari, kouluun meno, liikennekoulutus, koulukiusaaminen, sitten murrosikä, kuukautisten alkaminen, orastava seksuaalisuus, napakorut, veganismi, lakkiaisten voileipäkakut...

*****

Ymmärrän kyllä, etä messuillahan on kyse vain tavaran kauppaamisesta. Messut ovat markkinointitapahtuma eikä mitään kulttuurin levitystä eikä sivistystä.

Mutta kun esimerkiksi Kirjamessuilla halleissa on myös luentoja, kiinnostavia arvovieraita ja hyväntekeväisyyttä, ihmiset viihtyvät kummasti ja mitä pidempään he viihtyvät, sitä enemmän he kuluttavat rahaa.

(Minua tosin silti kiinnostaa se kulttuuripuoli enemmän, kulutusta koitan hillitä parhaani mukaan.)

Arvovieraita ja julkkiksia oli tuollakin, tapasin heitä itsekin. Nämä olivatkin Isoja Staroja eikä mitään B-luokkaa. Paikalla olivat muun muassa Katti Matikainen, Muumi, Pikku Myy, Herra Hakkarainen ja MTV 3:n jättiläispöllö.

Ei kommentteja: