keskiviikkona, huhtikuuta 04, 2007

Puiden välisestä hierarkiasta

Liisanpuistikon hieno vanha kaveri. Huom. Takavasemmalla talo on kellahtamassa Maurinkadulle!

Metsissä puut kasvavat villeinä valtoimenaan. Helsingissä on useita suojelualueita, jonne ei kirveellä ole asiaa. Näillä alueilla puiden tehtävä ei ole olla koriste, vaan tarjota koti pikkueliöille tai linnuille.

Arvokkaat ja arvostetut julkkispuut kasvavat kaupungin keskustan puistoissa. Julkkispuut ovat useimmiten marttyyrejä. Ne nousevat otsikoihin, kun niihin iskee salama tai kun ne melkein kuolevat helteellä janoon. Silloin niitä pelastamaan tarvitaan aktiivisia kansalaisia, jotka roudaavat niille vettä omista hanoistaan.

Olipa kerran yksi hauskakin julkkispuu: se kasvoi Lasipalatsin kulmalla keskellä tietä. Mutta sitten siihenkin iski salama. Ehkä tämä tarina vielä jalostuu ja muuttu onnelliseksi, koska tästä puustahan on versoamassa uusi sukupolvi!

Puistojen puista Helsingin kaupunki kertoo sivuillaan näin:

Näkyvimpiä ja pitkäikäisimpiä puistokasveja ovat puut. Helsingin ylpeys ovat vanhat puistopuut, jotka voivat kasvaa yksittäin, kujanteina tai vaikka muotopuina. Puistoissa kasvaa yli 100 puulajia tai -lajiketta, katujen varsilla noin 30. Myös pensaat ovat puistojen peruskasvillisuutta. Joskus niiden päätehtävä on tarjota suojaa ja vehreyttä, joskus niiltä toivotaan lähinnä komeaa kukintaa.

Kunhan kevät etenee, me Juniorin kanssa siirrymme koluamaan Helsingin laajoja puistoja ja luontopolkuja. Talvipuutarhaan kiiruhdan jo pääsiäisenä, siellähän on ihan teemapäivät käynnissä. Eikä kohta ole enää talvikaan.

Ei kommentteja: