torstaina, huhtikuuta 12, 2007

Sofiiskaja ulitsa


Poro karsinassaan ja hyvin omituisen näköiset suomalaiskansalliset pahvikuvatukset toivottavat turistit tervetulleeksi Sofiankadun Senaatintorin puoleisessa päässä.


Kerran ulkomainen turisti, ilmeisesti risteilyvieras, pysäytti minut Senaatintorin liepeillä. "Excuse me, where's the Old Town?", tämä kameroilla varustautunut hyvin kiireisen näköinen vyölaukkumatkailija kysyi. Niin, missä? Todellinen huumoripeikko olisi neuvonut hänet Vanhaankaupunkiin sinne Arabian taakse.

Sofiankatu on hieno pieni museokatu. Keskellä Helsinkiä. Ulkopaikkakuntalaiselle se on myös ihan ehdoton Helsinki-kierroksen aloituskatu.




Sofiankadun museoesineitä on kiva katsella, vaikkei ehkä muutama vuosi sitten olisi tullut ajatelleeksi että puhelinkoppi on pian museoesine.

Sofiankadulla on myös Helsingin paras elokuvateatteri, Kino Engel. Sen ohjelmisto on kunnianhimoista ja korkeatasoista. Sitä pyörittää Cinema Mondo -firma, jonka yksi parhaimpia neronleimauksia on Kesäkino Cafe Engelin sisäpihalla. (Se ei ole Sofiankadulla, vaan sinne mennään Aleksilta, eli Senaatintorin varrelta.) Yksi parhaista kesäyönviettotavoista on tietysti leffan katsominen.
Mutta Junioreille se ei käy, sillä näytökset alkavat vasta myöhään eikä ohjelmistokaan ole lapsellinen.

Lapsille käy erinomaisesti vaikka tämä Kikin lähettipalvelu. Engel onkin kuuluisa tyylikkäistä japanilaisista anime-lastenelokuvista. Viime aikojen hittejä ovat olleet muun muassa Kissojen valtakunta, Totoro ja Liikkuva linna.



Sofiankadulla on myös Helsingin kaupunginmuseon kauppa. Jos taas haluaa esitemateriaalia nyky-Helsingistä, sitä saa viereiseltä Unioninkadulta, jossa on kaupungin turisti-info.



Keskustakierroksella on helppo päätyä lihiksien äärelle. Ja jos sää ei salli ulkonaistumista, jos hurjat lokit käyvät hermoille tai rasvainen ruoka ei maistu, kannattaa jatkaa matkaa Kauppahalliin.

Ei kommentteja: