perjantaina, maaliskuuta 30, 2007

Itä-Helsingin katolla



Helsingin vesi täytti erään toiveeni: olen aina halunnut päästä vesitorniin. Kateellisena olen kuullut, että muualla Suomessa vesitorneissa on yleisölle avoimia näköalatasanteita. Mutta ei täällä Stadissa.

Myllypuron vesitorni sijaitsee Roihupellon teollisuusalueen takana. Olen aina luullut sen olevan Herttoniemeä. Se rakennettiin vuonna 1965. Siinä on mahtava erikoisuus: ylätasanne, joka joskus voisi olla myös yleisölle avoin näköalatasanne. Tämä nimittäin otettiin huomioon jo tornia suunniteltaessa.


Harkitse nyt todellakin. Ja jos menet hissillä, tarkista että kännykässä on virtaa.

Helsingissä on neljä vesisäiliötä, joiden tehtävä on Helsingin veden mukaan tasata kulutushuippuja. Ja vesihän tulee tänne Päijänteestä tunnelia pitkin.

Onnistuin kysymään Helsingin veden edustajilta, etä jos ui tunnelin päällä Asikkalanselällä, onko vaarana joutua tunneliin ja sitä kautta pullahtaa helsinkiläiseen vesitorniin? Ei, siinä on joku suodatin, ja vesi otetaan syvältä. Mutta tunnelissa on sammakoita. Krokotiileja? Ei vielä ainakaan tavattu.

Myllypuro tornista Helsingin vesi kertoo näin:

Itä-Helsingin uljas ilmestys, Myllypuron vesitorni, pitää päällekkäin sisällään oikeastaan kaksi vesitornia, jotka toimivat täysin erillään toisistaan ja kuljettavat vettä eri painepiireihin. Tornissa on myös radiotukiasema antenneineen. Torni on suunniteltu niin, että sitä voidaan näyttää yleisölle tarvittaessa (wc, 8 porrastasoa, leveä ylätasannne kaiteineen).

Rakennusvuosi: 1965
Suunnittelija: Arkkitehti B. Saarnio; rakennesuunnittelu Insinööritoimisto P. Simula & Co
Tilavuus: 2400 m3 ja 11 000 m3, yht. 13 400 m3
Muoto: Pyöreä
Käyttö: Vesihuoltokäytössä



Tasanteella on tilaa.


Näkymää maaseudulle? No joo. Viikki on maalaiskeskus Helsingin ytimessä.

Vuosaari.


Lehdettömät puut antavat talojen näkyä. Erinomainen aika näköalavierailuille, siis.

*****

Lauttasaaren vesitorni ei ole enää "vesihuoltokäytössä", vaan tyhjillään. Se on jopa myynnissä. Olenkin tässä viime aikoina pohtinut mitä ihmettä sinne voisi rakentaa. Se on niin hieno, että johonkin järkevään käyttöön se pitäisi saada. Joku firma on kuulemma miettinyt sinne kiipeilykeskusta, mutta investointeja ei ole vielä pantu alulle eikä sopimuksia tehty.

Eli mihin voisi käyttää suurta, pimeää, ikkunatonta vesisäiliötä? Tietysti sen voisi valjastaa johonkin pimeään toimintaan: elokuvateatteriksi, elokuvastudioksi, monitaiteelliseksi elämysteknodiskoksi, painovoiman tutkimuslaitokseksi tai lepakoiden sairaalaksi.

Taidanpa käydä katsomassa sitäkin.

Roihuvuoren vesitornista roikkuu ympäristötaideteos, jonka suunnitteli 12-vuotias poika. Sen eteen istutetaan tänä keväänä japanilainen kirsikkapuisto. Raportoin tästä lisää ja laitan kuvia, kun istutukset alkavat.

Ei kommentteja: