tiistaina, maaliskuuta 20, 2007

Tapahtumakalenteria kasaamassa



Monien kulttuuritapahtumien yhteydessä on lapsillekin, tai niin kutsutusti koko perheelle, sopivaa ohjelmaa. Niitä kannattaa lähteä kokeilemaan taidetta rakastavan vesselin kanssa, vaikka itse tapahtuma olisikin vieras ja ennen kokematon myös vanhemmille.
Lasten tapahtumiin on usein vapaa pääsy tai ainakin huokeammat liput kuin aikuisten iltamenoihin.
Ne kyllä saattavat olla lyhyempiä kuin aikuisten maratonkonsertit tai teatteriesitykset, mutta sehän on usein vain hyvä: pienet lapset eivät viihdy pitkään seuraamassa kiinnostavaakaan esitystä, ja lyhyempikestoisella mutta tiiviillä paketilla voidaan vihkiä kulttuurin maailmaan myös sellaiset aikuisseuralaiset, joille kyseinen taiteenala on vieras.
Jos aikuiselle esimerkiksi teatterin maailma on kaukainen ja uppo-outo, ei kannata aloittaa siihen tutustumista kahdeksan tuntia kestävällä venäläisen teatteriryhmän esittämällä, kokonaan alkukielisellä Tshehovin Kirsikkapuistolla. (Kyllä, tällainen todellakin esitettiin viime vuonna Juhlaviikoilla, ja se oli kuulemma hyvä.)
Aikuismoukka voi aloittaa Thalian palvomisen vaikka Kansallisteatterin Muumipappa ja meri -esityksellä.

*****

Kuningas Jalkapalloon voi puolestaan pikkufutari tutustuttaa ymmärtämättömiä vanhempia. Keskellä kesää Helsingissä pelataan Helsinki Cup. Hesacupin matseja pelataan ympäri Helsinkiä isoilla ja pienilläkin kentillä (sekä kuoppaisilla nk. nilkanmurtajilla että paremmilla) ja finaalit itse Stadikalla.
Hesacup on mukava ja karnevaalihenkinen tapahtuma, jossa yleensä meininki on reilu. Paitsi että välillä aikuiset, isät ja äiditkin, ottavat yhteen ala-arvoisen typerästi.

*****

Nyt minulla on tekeillä tapahtumakalenteri, jossa on sellaisiakin tapahtumia, joita turistioppaat eivät aina muista mainita. Uusivuosi, vappu, Seurasaaren juhannus, Juhlaviikot, Joulukadun avajaiset, Lucian päivä? Juu, tiedetään. Mutta esimerkiksi penkkareiden seuraaminen Espan laidalla on hauska sessio keskustaturistille. Parhaat paikat ovat ennen liikennevaloja. Kun autot pysähtyvät, yleisön karkkikasat kertyvät mahtaviksi.

Ei kommentteja: