tiistaina, maaliskuuta 20, 2007

Mitä ovat Sankarimatkailija-kirjat



SANKARIMATKAILIJAT ovat matkaopaskirjoja, ja samalla paljon enemmän. Ne ovat innostavia ja selkeitä kokonaisuuksia, jotka menevät kohteittensa pinnan alle. Ne ovat tietopuolisia ja painottavat muutakin kuin nähtävyyksiä. Ne kertovat kohdealueidensa kulttuurista, historiasta, arkielämästä tai politiikasta paljon asioita, jota et muista kirjoista löydäkään.

Esimerkiksi Sankarimatkailijan Kaakkois-Turkissa maan politiikka saa paljon painoa, joissain keskitytään enemmän luontoon ja pieniin luonnonkansoihin, kuten Arkangelissa ja Komissa. Jotkut kirjoista ovat historia- ja kulttuuripainotteisia, kuten Varsova ja Krakova.

Joskus Sankarimatkailijan näkökulma on kokonaisuudessaan tuore ja yllättävä, kuten silloin, kun Sankarimatkailija reissaa Tallinnan raitiovaunuissa.

Sankarimatkailija-kirjat toimivat myös nk. kotisohva-matkailijoille, eli nauttiakseen Solovetskin valasbongauksesta tai krakovalaisista leivoksista ei aina tarvitse lähteä ko. paikkakunnille, vaan elävästi ja innostavasti kirjoitettu teksti tuo kohteet kotikissan ulottuville.

*****


Sankarimatkailija-kirjoissa kerrotaan paljon anekdootteja ja mitä ihmeellisimpiä detaljeja. Niistä voi lukea niskaan putoilevista raketeista ja timanttiesiintymistä Arkangelissa tai siitä miltä ujosta Sankarimatkailija-kirjailijasta tuntui esittää "Kaksipa poikaa Kurikasta" -laulu Komin presidentille televisiossa.

Sankarimatkailija äimistelee miten Varsovan ghetossa ja sieltä lähtevien junakiskojen määränpäässä hävitettiin 500 000 juutalaista tai sitä miten kurdihammaslääkäri lausuu Sankarimatkailijalle runoja Kaakkois-Turkissa – tietysti samalla paikaten tämän hampaita. Välillä Sankarimatkailija nauttii georgialaisia neuvostoherkkuja Lasnamäessä.



Sankarimatkailijat kunnioittavat kohteitaan ja neuvovat aina ensisijaisesti käyttämään paikallisten palveluita. Sankarimatkailija ei mieluiten suosi kansainvälisien ketjujen hotelleita eikä istu monikansallisissa hampurilaisbaareissa, jos lähiruokaa on tarjolla.

*****



Kirjat eivät ole vain tarinakokoelmia, vaan niissä on laajasti ja huolellisesti listattu eri matkustustapoja, majoitusvaihtoehtoja, kohteiden rakennetta (katuja, kaupunginosia), nähtävyyksiä, suositeltavia tuliaisia, etikettiasioita ja oheiskohteita.

Kerromme myös asioita, joita kohteessa ei missään nimessä kannata tehdä: älä esimerkiksi polta tupakkaa äläkä juo viinaa kurdialueella, äläkä varsinkaan ramadanin aikaan päivänvalossa ← tuolloin et saa edes syödä!

Ei kommentteja: