maanantaina, maaliskuuta 26, 2007

Ole sankari



Näille jäille ei heti tulisi lähdettyä kävelylle. Mutta pikkusorsat nauttivat.

Mitä tehdä jos joku putoaa heikkoihin jäihin? Tämä kaikkien helsinkiläisten on syytä tietää. Soita tietenkin ensiksi apua. Kännykkä onkin nykyään yleisempi turvaväline kuin jäänaskalit. Helsingissäkin hätänumero on 112. Ja näin ytimekkäästi ja selkeästi neuvoo Jokamiehen turvaopas:

Kun joudutaan pelastamaan toista ihmistä heikoista jäistä, onnettomuuspaikkaa on lähestyttävä varovasti, loppu kontaten ja ryömien. Uhrille ojennetaan jotakin kättä pidempää, paremman puutteessa kaulaliina tai oma takki. Jäistä pelastettu pitää aina toimittaa sairaalaan.


Wikikirjasto neuvoi näin:

* Jos tunnet jään pettävän altasi, levitä kädet nopeasti sivuille, niin että et putoa kokonaan synnyttämääsi avantoon.
* Koeta ponnistaa itsesi jäälle. Pyri hinaamaan itsesi esim. käsillä jäälle, ja jaloilla potkien uintiliikkeitä tehden.
* Ole rauhallinen.
* Huuda apua.
* Pyri tulosuuntaan, jossa jää kantoi, ja riko jää edeltäsi niin pitkälle kuin se särkyy.
* Kieri, ryömi ja konttaa, kunnes olet varmasti kestävällä jäällä.
* Hakeudu nopeasti lämpimään.
* Jos et pääse ylös jäälle, pysyttele lämpöhukan pienentämiseksi mahdollisimman liikkumattomana paikallasi ja huuda apua.
* Älä lämmitä itseäsi "avantouinnin jälkeen alkoholilla", äläkä mene heti saunaan, vaan lämmittele itseäsi hitaasti. Näiden aiheuttama nopea verenkierron kiihtyminen voi aiheuttaa sydäninfarktin.

Kun autat jäihin vajonnutta

* Soita hätäilmoitus 112, jos sinulla on puhelin. Kerro mitä tapahtuu, ja missä, tarkka paikka.
* Kun lähdet auttamaan jäihin vajonnutta, ota mukaasi kättä pitempi apuväline, joksi kelpaa köysi, airo, pitkä oksa tai takkisi.
* Kulje pelastettavaa kohti vanhan jään suunnasta, konttaa ja ryömi viimeiset metrit, koska jää on särkymiskohdan lähellä heikko ja konttaaminen jaksaa painoasi laajemmalle alalle.
* Ojenna kättä pidempi apuväline pelastettavalle, ja vedä hänet sen avulla jäälle. Ryömikää ja kontatkaa kauas avannosta, kunnes jää on varmasti vahvaa.
* Auta avannosta pelastettu lämpimään. Kuivat vaatteet vaihdettava päälle mahdollisimman pian tai märät vaatteet kuivattava heti, jos vaatteiden jäätyminen ei estä tätä. Jäissä käynyttä ei saa viedä saunaan, koska äkillinen kuumuus kierrättää kylmän pintaveren sydämeen, ja tulee sydäninfarktivaara. Saman vaaran aiheuttaa alkoholi.
* Jos avannosta autettu ei pysty itse liikkumaan, älä liikuttele häntä turhan takia. Hierominen, jaloista ja käsistä nostaminen ja pakolla kävelyttäminen voi olla hengenvaarallista. Riisu märät vaatteet, ja suojaa pelastettava (täkillä, huovalla). Neuvo ambulanssi kohteeseen.

Ei kommentteja: