keskiviikkona, maaliskuuta 21, 2007

Näytille norsuja ja politiikkaa



Tämän kuvan otin tietysti ulkoa sisäänpäin eikä päinvastoin. Vastapäinen talo heijastuu kauniisti.


Tällaisten kauppojen eteen pitää pysähtyä joka päivä, Juniorin ja minun. "Äiti, kato, nalle!", hän kailottaa riemukkaasti. "Nyt se Myyrä onkin tuolla takana. Missä se Babar on, minne se on mennyt? Ai se on tuolla, hyvä. Ihmepyörä, mikä toi on?" Stockan jouluikkuna ei ole mitään tähän verrattuna, eihän sitä edes ole kuin jouluna. Tätä ikkunaa me tiirailemme niin kesähelteellä kuin näinä aikoina räntäsateessakin.

On kivaa kun kauppojen ikkunat ovat kauniisti laitettuja ja että niissä on yksityiskohtia. Paitsi että tuon kuvaamani ikkunan takana ei ole kauppa vaan taiteilijan työhuone. Hauskaa, että työhuoneenkin koristelemiseen jaksetaan nähdä vaivaa, usein niistä näkyy ulospäin vaan ankeanväriset kaihtimet, tai sitten ikkunat on teipattu umpeen kaikenmaailman mainoslätkillä.

Kruununhasta löytyy muitakin hauskoja ikkunajuttuja tiirailtavaksi: Liisankadulla antikvariaatin ikkunassa tapasi istua pitkäkarvainen pikkuhauva. Eräässä korkeatasoisen taiteellisia ja uniikkeja villapaitoja myyvässä liikkeessä on mahtavia koriste-asetelmia. Meritullinkadun ja Maneesikadun kulmassa on hieno kukkakauppa, jonka ikkunassa on usein kuivakukka-asetelmia ja seppeleitä, eivätkä ne ole mitään hautajaisasetelmia, vaan iloisia ja värikkäitä. Mariankadulla on näyteikkunoissa historiallisia leluja, useammassakin kaupassa.

Entisen Savannan, nykyisen korealaisen ravintolan ikkunoissa ovat edelleen ne vanhat, kuuluisat lasimaalaukset, mutta yhden rikkoutuneen tilalle on rakennettu kiva (ilmeisesti korealaistyyppinen) asetelma. Meritullinkadulla on kampaamo, jossa asiakas istuu selin erittäin avoimeen ja leveään näyteikkunaan ja tuijottaa ohikulkijoita peilistä, usein yhdessä kampaajan kanssa.

Mutta Meritullinkadun ja Liisankadun kulmassa oleva suklaakauppa tarvitsisi hieman kunnianhimoisemman somistajan, nyt framilla on vain muutama hassu karkkilaatikko. Kaikkihan tajuavat, että suklaakaupan ikkunassa pitää olla suklaata.

Täytyy jatkaa kiertelyä ja etsiä innostavia ikkunoita muistakin kaupunginosista.

*****

Lisäys, joka ei junioreita kiinnosta: presidentinvaalien aikaan second hand -vaatekauppa Vironkadulla otti voimakkaasti kantaa poliittiseen tilanteeseen. Miespuoliselle mallinukelle oli laitettu Sauli-naamari päähän ja frakki päälle. Saulilla oli halauksessaan kaunis nainen – ehkä vähän Tanjan näköinen? Hurjinta olivat tekstit: "SAULI PRESIDENTIKSI! SOSSUT SULJETTAVA!", ikkuna protestoi. Ei tainnut Sauli nähdä ikkunaa?

(Ja mitä ihmettä on "second hand -vaatekauppa" suomeksi?????! "Käytettyjen vaatteiden kauppa" ei oikein innosta, mutta ehkä se on noin.)

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

se on kirppis... ;)